Apel catre Primul Ministru Victor Ponta, Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, Procurorul General Tiberiu Nitu

 

Domnilor,

Va solicitam sa dispuneti luarea măsurilor indispensabile pentru a se putea face dreptate lui Gheorghe Ursu, inginerul ucis in tortura de securitatea ceausista in 1985, în conformitate cu competențele pe care le aveți în a veghea asupra bunei funcționări a justiției române. Ca urmare a blocarii dosarului in care a fost cercetat PIRVULESCU Marin, principalului vinovat de uciderea disidentului, fiul acestuia Andrei Ursu a decis sa inceapa greva foamei incepind cu ziua de marti 21 octombrie.

Va cerem gasirea si solutionarea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea, din Sectia Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe tortionarul PIRVULESCU Marin. Contrar asertiunilor sefului SPM, Ion VASILACHE,care pretinde ca dosarul ar fi fost conexat cu o plangere a lui Andrei Ursu din 2007, probele dovedesc contrariul (vezi http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDosar2003.html. Din corespondenta vasta intre tribunale si parchete, rezulta negru pe alb ca nici o alta institutie judiciara nu a primit acel dosar de la SPM, desi a fost solicitat cu insistenta. Rezolutiile in dosarul plangerii lui Andrei Ursu din 2007 specifica in mod expres ca se refera doar la acea plangere, nu si la dosarul disjuns in 2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20111212-OrdonantaMolcut.pdf).Cerem ca o investigatie pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru, din afara SPM.

Daca nu va fi gasit, cerem ca dosarul respectiv sa fie refacut. Copii ale probatoriului se afla pe site-ul Fundatiei Gheorghe Ursu (http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuMarturii.html, http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDocumenteDUI.html). Aceste probe dovedesc atat intentia Securitatii de a-l suprima pe Gheorghe Ursu pentru “intensa sa activitate dusmanoasa” impotriva regimului Ceausescu, cat si rolul direct al tortionarului PIRVULESCU in torturarea si uciderea disidentului.

In rezolutia din 12.03.2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20030312-RezolutieNUP-Continuare175-SPM.pdf), procurorul Dan Voinea a dispus disjungerea cauzei privind pe ofiterii de securitate, inclusiv PIRVULESCU si continuarea cercetarilor pentru infractiunea de omor, aratand ca:

Interesul organelor securitatii pentru caz a continuat si dupa 21 septembrie 1985 (cind Gheorghe Ursu a fost arestat), asa cum rezulta din urmatoarele documente intocmite de ofiterii de securitate:[…]. Cele de mai sus demonstreaza ca si dupa depunerea lui Ursu Gheorghe in arestul IGMcadre ale fostelor organe de securitate au continuat sa se ocupe de acesta. Probe in acest sens, in afara de cele sus-amintite, sunt si declaratiile martorilor CV, ISt, MGh, RV, CI, plut. Munteanu Ion, col Creanga Mihail, plt. Palamariu Florinel, Clita Marian, s.a. Martorii sus-amintiti au declarat ca motivul anchetei lui Ursu de catre ofiterii de securitate il constituia in continuare jurnalul sau in care facuse consemnari impotriva sotilor Ceausescu si despre relatiile cu prietenii din tara si strainatate ce aveau conceptii anticomuniste si modul cum a transmis scrisori la posturile de radio straine. Urmare a celor de mai sus Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa.”

Din rezolutia de mai sus rezulta ca dosarul era avansat, continand un vast probatoriu care dovedeavinovatia ofiterilor de securitate. In pofida acestor probe, de mai bine de 6 ani procurorii SPM incearca sa musamalizeze acest dosar.

Domnule Prim Ministru Ponta,

Recent ati remis o plangere a lui Andrei Ursu CSM-ului, care prin doamnaRica Vasiliu CREVELOS, inspector sef la Inspectia Judiciara, a ignorat toate probele aduse, acceptand versiunea domnului VASILACHE, fara sa faca vreo cercetare la fata locului. Va solicitam sa cereti Ministrului Justitiei din cadrul Guvernului dumneavoastra si Procurorului General sa-si faca datoria cu care i-ati investit si sa dispuna o investigatie temeinica si impartiala pentru gasirea dosarului in cauza. In acest scop este elementar sa constate cel putin lipsa acelui dosar de la Tribunalui Militar Teritorial Bucuresti (TMTB) unde s-a judecat plangerea lui Andrei Ursu din 2007, si sa consulte corespondenta amintita.

Domnule Prim Ministru, va reamintim ca e vorba de dosarulasasinarii disidentului Gheorghe Ursu, cel care a fost ucis pentru ca in timpul dictaturii ceausiste  a crezut si a luptat pentru idealul democratiei si libertatii. Democratie care permite aceste alegeri libere, democratie de care beneficiati astazi candidand la cea mai inalta functie in stat.  Musamalizarea acestui dosar de catre un procuror militar sef, sub acoperirea conducerii Parchetului General si a Ministerului Justitiei, aduce atingere imaginii guvernului dumneavoastrasi imaginii Romaniei pe plan international. E vorba de ocrima notorie a comunismului românesc, pe care aţi declarat că doriţi să-l condamnaţi. Blocarea insistenta, abuziva a rezolvarii acestui caz cunoscut lasa convingerea ca aceasta guvernare a ramas aservita intereselor fostei Securitati. Va sta in putere sa reparati o grava nedreptate,cerand Ministrului Justitiei si Procurorului General sa dispuna gasirea si solutionarea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea, din Sectia Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe principalul vinovat de uciderea lui Gheorghe Ursu, tortionarul PIRVULESCU.

Domnule Ministru Cazanciuc,

Ca urmare a scrisorii mele deschise, in iulie am fost contactat de la cabinetul Dumneavoastra in vederea stabilirii unei intilniri. Am venit din SUA la Bucuresti pentru intalnirea careia nu i-ati dat curs. Pe28.7.2014 am depus la Dumneavoastra o plangere insotita cu 30 de anexe (la care nu am primit inca raspuns) dovedind ca dosarul disjuns de procurorul Dan Voinea in 2003 nu a fost solutionat. Continui sa sper ca doriti cu adevarat ca justitia romana sub conducerea dumneavoastra sa faca dreptate in cazul Ursu si sa nu ramana clientelara intereselortortionarilor fostei Securitati. Probele sunt clare, iar dosarul – chiar daca nu este gasit, poate fi refacut din copiiledisponibile. Acestea se afla si pe site-ul Fundatiei noastre.

Domnule Procuror General Tiberiu Nitu,

V-am adresat o plangere privind incercarile de musamalizare a dosarului in cauza de catre procurorul VASILACHE, la care, pe data de 15.07.2014, am primit un raspuns semnat tot de domnul VASILACHE.Domnia sa pretinde din nou ca dosarul disjuns in 2003 ar fi fost trimis Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), ignorand probele atasate plangerii si fara a face nici o cercetare la alte parchete si instante. Ar fi constatat astfel cadosarul disjuns in 2003 cu probatoriul impotriva tortionarului PIRVULESCU nu a ajuns la SUPC si nici la celelalte parchete si instante ulterioare.

Va solicitam sa desemnati un procuror integru, din afara SPM, care sa gaseasca si sa finalizeze dosarul disjuns. Altfel, ramane impresia generala a cetateanului de rand ca in Romania nici un agent de securitate nu va da socoteala pentru crimele sale, intrucat in parchete – si mai ales in SPM – sunt “oamenii lor”!


Andrei Ursu, 20 octombrie 2014

© GDS – Grupul pentru Dialog Social