Comunicat al Grupului pentru Dialog Social – 24.03.2016 : Răspuns CNA

 

 24 martie 2016

În urma sesizării făcute de Grupul pentru Dialog Social, Freedom House și Expert Forum din data de 24.02.2016 (Sesizare CNA) am primit următorul răspuns de la Consiliul Național al Audiovizualului:

 

Răspuns CNA – 23.03. 2016

 

 

Răspuns CNA la sesizările referitoare la ediții ale

 unor emisiuni de știri și Sinteza zilei difuzate de postul Antena 3 în data de 23.02.2016

 

 

Întrunit în ședințele publice din data de 17.03.2016 și 22.03.2016, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat un amplu raport de monitorizare, întocmit de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite atât de la Grupul de pentru Dialog Social, cât și de la telespectatori și alți reprezentanți ai societații civile.

Membrii Consiliului au vizionat secvențe relevante din edițiile analizate, conform selecțiilor făcute de Direcția Monitorizare, și au audiat, în ședința din 22.03.2016, punctul de vedere exprimat de reprezentantul radiodifuzorului prezent la ședință.

Vă informăm că, în urma dezbaterilor din ședința publică din data de 22.03.2016, postul Antena 3 a fost sancționat cu amendă în cuantum de 30.000 de lei.

La stabilirea cuantumului acestei sancțiuni s-a ținut cont de nerespectarea de către Antena 3 a dispozițiilor art. 3 alin. (1) din Codul audiovizualului („Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale”) la difuzarea în data de 23.02.2016 a unor materiale audiovizuale ce făceau trimitere la un articol scris de jurnalista Oana Stancu Zamfir și publicat de Jurnalul Național sub forma unei scrisori deschise adresate fiicei minore a unui cunoscut jurnalist (Emisiuni de știri și „Sinteza zilei”).

Menționăm că sancțiunea a fost aplicata și pentru emisiunea „Sinteza zilei”, ediția din 18.02.2016, precum și pentru diferite ediții ale emisiunilor de știri difuzate în data de 19.02.2016, emisiuni în care subiectele abordate au fost legate de situația punerii în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești ce viza postul de televiziune. În sprijinul afirmațiilor făcute de moderator, în emisiunea „Sinteza zilei” au fost difuzate fragmente dintr-un interviu acordat la „Adevărul live” de către doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA (pe ecran a fost afișată sursa Adevarul live, fără a fi însă precizată data la care a fost făcut interviul). Titlurile afișate pe ecran au fost: Kovesi dă dreptate Antena 3, Kovesi: Antena 3 are dreptul la contract de închiriere, Șefa DNA recunoaște că Antena 3 nu trebuie evacuată. La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2)[i] din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b)[ii] din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Cu deosebită consideraţie,

 

Laura GEORGESCU

 

 

Preşedinte                                                             Întocmit: Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

                                                                                                          Mihaela TICĂ, Şef Birou

© GDS – Grupul pentru Dialog Social