Comunicat Grupul pentru Dialog Social – 29 martie 2015

Grupul pentru Dialog Social protestează față de votul senatorilor României din data de 25 martie 2015, prin care s-a respins cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. Votul Senatului confirmă tendința deja observată la votul dat în favoarea senatorului Varujan Vosganian din data de 12 februarie 2015, prin care Senatul României caută să se substituie puterii judiciare, încălcând principiul separației puterilor în stat consfințit de Constituția României. Într-adevăr, prin interpretarea abuzivă a articolului 72 din Constituție, îngrădind libertatea justiției și a organelor de anchetă în legătură cu “fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”, Senatul instituie o supra-protecție a membrilor săi, profund condamnabilă în ochii societății civile.

În locul unei atitudini care să faciliteze demascarea și sancţionarea neîntârziată a corupției de care sunt bănuiți unii membri ai Parlamentului, asistăm de ceva vreme (este de menționat și votul Camerei Deputaților în favoarea lui Laszlo Borbely, dat la 11 martie 2015) la o cooperare transpartinică având drept scop instituirea unui scut și favorizarea unor înalți demnitari ai statului presupuşi a fi corupți. Senatul ar trebui să-și amintească faptul că, potrivit Constituției, art. 16, “cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări și nimeni nu este mai presus de lege”.

Grupul pentru Dialog Social aduce aminte Parlamentului României că deputații și senatorii trebuie să-și exercite drepturile și obligațiile ca într-o vitrină în fața națiunii și să nu tolereze nici o tentativă de sustragere în relația cu justiția. Cum constituția României prevede separația puterilor în stat, Parlamentul nu trebuie să se opună liberului mers al justiției. Faptul de a-și imuniza membrii împotriva bunului mers al justiției este un abuz de putere. În acest sens regulamentul Senatului privitor la ridicarea imunității ni se pare o încălcare a Constituției.

O continuare a acțiunilor de acest fel, prin care parlamentarii își acordă privilegii față de cetățeanul obișnuit se află în contradicție cu aspirațiile societății românești și cu menirea și rostul Parlamentului României, aduce cu sine în chip inevitabil decredibilizarea totală a membrilor Parlamentului, în fața cetățenilor, și va face ca organizarea neîntârziată de alegeri anticipate să devină o necesitate morală.

Grupul pentru Dialog Social

© GDS – Grupul pentru Dialog Social