Grupul pentru Dialog Social sprijină cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din rîndul Baroului Bucureşti

Grupul pentru Dialog Social susţine fără rezerve solicitarea doamnei europarlamentar Monica Macovei de excludere a domnului Victor Ponta din rîndurile Baroului Bucureşti, în urma anulării titlului său de doctor în drept. Ar fi un gest de pură normalitate. Pentru aceasta sunt întrunite nu doar condiţiile legale, dar şi cele morale. Comunitatea avocaţilor din Bucureşti şi organizaţia profesională care o reprezintă ar trebui să-şi păzească prestigiul şi demnitatea meseriei – o profesie veche şi liberală (în sensul larg al termenului) care, în mod normal, nu ar trebui să accepte minciuna, impostura şi furtul intelectual.

Grupul pentru Dialog Social

 

Bucuresti, 2 august 2016

 

Redăm mai jos textul integral al cererii formulate de Monica Macovei.

“În atenția: Baroului București
Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti

 

Domnule Decan,

Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat.  

Potrivit informațiilor furnizate chiar de Baroul București, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Va reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului București, excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de “renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea București să accepte sau nu “renunțarea” la titlul de doctor în drept.

Consider ca situația era clară și în ianuarie 2015, când am solicitat in scris excluderea din Baroul București a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunța la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecință, și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea.

 

Cu considerație,                                                                                                 2 august 2016

Monica Luisa Macovei,

Deputat în Parlamentul European”

© GDS – Grupul pentru Dialog Social